Wat als je aangehouden wordt?

Onderstaande is alleen van toepassing binnen Nederland!

Allereerst blijf altijd correct t.o.v. de ambtenaar (politie, boswachter of BOA) hij/zij doen niet meer dan wat hun opgedragen is, en ze zijn (helaas) nog steeds niet volledig en goed geïnformeerd over artikel 430a en de daarbij bijbehorende jurisprudentie.

Zolang je geen seksuele of daaraan gerelateerde handelingen doet of hebt gedaan (en waarom zou je?) en je alleen naturistisch recreëert in een stille omgeving, heb je weinig te vrezen.

Tips:

1) Meld altijd aan de ambtenaar dat jij dit gebied op dat moment geschikt vind voor naturistische recreatie en vermeld artikel 430a en de bijhorende jurisprudentie. Ook al beweert hij dat het alleen op de door de Gemeente daartoe aangewezen plekken, zoals naaktstrand e.d. toegestaan is, want dat klopt echt niet en de rechter zal de Gemeente hierop aanspreken, waarbij de Gemeente het onderspit zal delven (zie de zaak Gemeente Zeewolde versus NFN)

2) Zorg wel ervoor dat je na zonsondergang en voor zonsopgang niet in natuur en/of bosgebieden bent, want dat is wel al een reden voor aanhouding of boete, ook al ben je volledig gekleed.

3) Ga niet in discussie of het op de plaats waar je aangehouden wordt, al of niet toegestaan is, maar blijf bij art. 430a dat dit dus juist wel toestaat.

4) Is de verbaliserende ambtenaar niet voor rede vatbaar en schrijft hij toch een bon uit, dan zal je moeten wachten tot je de officiële strafbeschikking (boete) per post hebt ontvangen. Dan kun je pas een bezwaar indienen bij het betreffende O.M. 

5) Noteer ALTIJD meteen of bij thuiskomst, de gegevens van de verbaliserende ambtenaar, hij is verplicht om zich te legitimeren en of hij daartoe  bevoegd is.  Schrijf dus zo snel als je kunt de omstandigheden waaronder je bent aangehouden op, zoals waar, welk tijdstip, welk gebied, pad of weg, waren er personen die je bent tegengekomen, hun reacties, getuigen, zijn er klachten over je bloot zijn binnengekomen, (kun je navragen dmv een zgn. WOB verzoek in te dienen). 

Maak foto’s van de plek waar je staande bent gehouden, check het tijdstip, want daar zit soms nogal verschil in het boeterapport dat naar het O.M. gaat.

De reden hiervoor is dat het justitiële apparaat behoorlijk overbelast is en forse achterstanden heeft in de verwerking waardoor het soms een jaar of langer kan duren voor je “aan de beurt” bent, nu heb je het nog vers in je geheugen! Dus hoe meer je in je bezwaarschrift kunt mededelen waarom het juist wel is toegestaan, hoe sterker straks je zaak is en hoe groter je kansen zijn op een vrijspraak of seponering.

5) Meld je boeten/strafbeschikking ook altijd aan bij het NFN, zij kunnen je advies geven hoe en wat te doen of helpen met je bezwaarschrift te schrijven, ook als je (nog) geen lid bent.

6) Tenslotte, het lijkt allemaal erger dan het is en bovenstaande is een “worst case scenario” wat maar zelden zal voorkomen, zeker indien je jezelf aan de adviezen kunt houden die op deze blog staan.


Reacties